English Version:
Ingredients
- 80g tamarind paste
- 700ml water
- 500g rayfish, cleaned (or what kind of fish you desire)
- 10 ladies fingers
- 2 sprigs polygonum leaves (Daun kesum)
- 1 wild ginger flower buds (quartered) (Bunga kantan)
- 2 teaspoon fenugreek seeds
- 10 tbsp oil
- 8 shallots
- 8 cloves garlic
- 20 dried red chillies, soaked, halved and seeds removed
- 20g belacan
- Ground turmeric
- 1 tbsp sugar
- Salt to taste
Spices (ground and combined)
Method
In a medium size pot heat up the oil. Pour in the fenugreek seeds and stir four awhile. Pour the ground spices and stir it for 3 minutes.
Put tamarind juice in the pot and bring to boil.
Add polygonum leave and the ginger torch. Simmer over a low heat for 15 minutes.
Add ladies fingers and fish. Continue simmer for 5 minutes until cooked.
Ready to serve.
Versi Melayu:
80gm air asam jawa
70ml air
500g ikan pari
10 biji bendi
2 tangkai daun kesum
1 biji bunga kantan
2 sudu kecil halba
10 sudu besar minyak masak
Rempah (Dikisar)
8 biji bawang merah
8 biji bawang putih
20 tangkai cili kering (dibuang biji)
20g belacan
sedikit serbuk kunyit
1 sudu besar gula
garam untuk perasa
Cara-Cara
Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan halba dan goreng seketika. Masukkan rempah dikisar tadi dan kacau untuk 3 minit atau hingga pecah minyak.
Masukkan asam jawa yang telah dicampurkan dengan air dan biarkan mendidih.
Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Biar untuk seketika.
Masukkan kacang bendi dan ikan pari tadi. Tunggu sehingga ikan masak. Api kecil.
Siap untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment