Tuesday, November 5, 2013

Resipi Doh asas untuk Roti Manis ( Basic Bread Dough Recipe for Sweet Bun)

Bahan  A

350gm  Tepung Protein tinggi  (Tepung Roti)
1/2  sudu  teh garam  halus
25  gm  susu tepung
50 gm  gula  pasir  halus

Bahan B

30 gm telur  (sebiji  telur  gred  B)
200 gm  air sejuk
6  gm serbuk yis segera  (Mauripan  pun  boleh)

Bahan C

30 gm mentega/marjerin

Cara-cara

1.  Campurkann bahan  A  dalam mangkuk pengadun.
2.  Campurkan bahan B dan  gaul  sebati.  Tuangkan dalam  mangkuk  pengadun dan gaul sehingga  adunan membulat  dan tidak melekat pada mangkuk.  Masukkan bahan C.
3.  Uli  dan  adun  lagi  hingga doh membulat , berkilat  dan elastik. Rehatkan dalam  45  minit dalam  bekas  yang  bertutup  sehingga doh  naik sekali  ganda.
4.  Bahagikan doh  seberat  50 gm  dan  bulatkan.
5.  Rehatkan sebentar  10-15  minit.
6. Bentukkan  atau  isikan dengan inti yang digemari. Letakkan di atas dulang  pembakar  yang digris terlebih dahulu dan  biarkan naik sekali ganda.
7. Sapukan 'egg wash/glaze' di atas  roti dan  bakar pada suhu  180 Deg C selama  12-15 minit  atau sehingga masak.

Selamat  Mencuba  dan  Semoga  berjaya dengan resipi  ini.

0 comments:

Post a Comment