Bahan A
350gm Tepung Protein tinggi (Tepung Roti)
1/2 sudu teh garam halus
25 gm susu tepung
50 gm gula pasir halus
Bahan B
30 gm telur (sebiji telur gred B)
200 gm air sejuk
6 gm serbuk yis segera (Mauripan pun boleh)
Bahan C
30 gm mentega/marjerin
Cara-cara
1. Campurkann bahan A dalam mangkuk pengadun.
2. Campurkan bahan B dan gaul sebati. Tuangkan dalam mangkuk pengadun dan gaul sehingga adunan membulat dan tidak melekat pada mangkuk. Masukkan bahan C.
3. Uli dan adun lagi hingga doh membulat , berkilat dan elastik. Rehatkan dalam 45 minit dalam bekas yang bertutup sehingga doh naik sekali ganda.
4. Bahagikan doh seberat 50 gm dan bulatkan.
5. Rehatkan sebentar 10-15 minit.
6. Bentukkan atau isikan dengan inti yang digemari. Letakkan di atas dulang pembakar yang digris terlebih dahulu dan biarkan naik sekali ganda.
7. Sapukan 'egg wash/glaze' di atas roti dan bakar pada suhu 180 Deg C selama 12-15 minit atau sehingga masak.
Selamat Mencuba dan Semoga berjaya dengan resipi ini.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment