Wednesday, November 27, 2013
Pretzel Homemade
Ni first attempt buat pretzel. Alhamdulillah menjadi jugak. ;). Tak perlu belanja lebih lagi bli kat luar. Dijamin halal.
Monday, November 25, 2013
Tuesday, November 19, 2013
Sunday, November 17, 2013
Gulai Ikan Tongkol Ala Kelantan
Percubaan pertama masak Gulai ikan tongkol. Tapi guna serbuk kari daging memandangkan stok kari ikan takde kat umah. Tapi kalau ikut2 resipi sebenar perlu guna serbuk gulai. Since we're not from east coast states. Hardly to find such thing here. Unless kena oder from friends yang balik kg. Hehe. Maybe some other time.
Bihun Goreng. Voila!
Mari-mari makan bihun ni. Yummo!
Resipi Bihun Goreng Ringkas
Bahan:
1 biji bawang besar (kisar sekali)
4 ulas bawang putih (kisar sekali)
20 biji cili padi (kisar sekali)
5 sudu besar sos tiram
4 sudu besar serbuk lada putih/hitam
200gm daging/ayam atau boleh digantikan dengan 2 keping daging burger yang dihancurkan
Seikat sayur sawi (Dihiris)
daun bawang dan daun sup (Dihiris)
1 peket bihun (rendam sebentar untuk bagi lembut)
Cara:
Resipi Bihun Goreng Ringkas
Bahan:
1 biji bawang besar (kisar sekali)
4 ulas bawang putih (kisar sekali)
20 biji cili padi (kisar sekali)
5 sudu besar sos tiram
4 sudu besar serbuk lada putih/hitam
200gm daging/ayam atau boleh digantikan dengan 2 keping daging burger yang dihancurkan
Seikat sayur sawi (Dihiris)
daun bawang dan daun sup (Dihiris)
1 peket bihun (rendam sebentar untuk bagi lembut)
Cara:
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar tadi hingga bau wangi
- Masukkan daging/ayam/burger tadi dan masak hingga empuk.
- Kemudian masukkan sos tiram dan serbuk lada hitam/lada putih tadi dan gaul hingga sebati.
- Toskan bihun direndam tadi dan masukkan dalam kuali.
- Masukkan sayur sawi, daun bawang dan sup tadi.
- Siap.Selamat makan.
Tuesday, November 5, 2013
Resipi Doh asas untuk Roti Manis ( Basic Bread Dough Recipe for Sweet Bun)
Bahan A
350gm Tepung Protein tinggi (Tepung Roti)
1/2 sudu teh garam halus
25 gm susu tepung
50 gm gula pasir halus
Bahan B
30 gm telur (sebiji telur gred B)
200 gm air sejuk
6 gm serbuk yis segera (Mauripan pun boleh)
Bahan C
30 gm mentega/marjerin
Cara-cara
1. Campurkann bahan A dalam mangkuk pengadun.
2. Campurkan bahan B dan gaul sebati. Tuangkan dalam mangkuk pengadun dan gaul sehingga adunan membulat dan tidak melekat pada mangkuk. Masukkan bahan C.
3. Uli dan adun lagi hingga doh membulat , berkilat dan elastik. Rehatkan dalam 45 minit dalam bekas yang bertutup sehingga doh naik sekali ganda.
4. Bahagikan doh seberat 50 gm dan bulatkan.
5. Rehatkan sebentar 10-15 minit.
6. Bentukkan atau isikan dengan inti yang digemari. Letakkan di atas dulang pembakar yang digris terlebih dahulu dan biarkan naik sekali ganda.
7. Sapukan 'egg wash/glaze' di atas roti dan bakar pada suhu 180 Deg C selama 12-15 minit atau sehingga masak.
Selamat Mencuba dan Semoga berjaya dengan resipi ini.
350gm Tepung Protein tinggi (Tepung Roti)
1/2 sudu teh garam halus
25 gm susu tepung
50 gm gula pasir halus
Bahan B
30 gm telur (sebiji telur gred B)
200 gm air sejuk
6 gm serbuk yis segera (Mauripan pun boleh)
Bahan C
30 gm mentega/marjerin
Cara-cara
1. Campurkann bahan A dalam mangkuk pengadun.
2. Campurkan bahan B dan gaul sebati. Tuangkan dalam mangkuk pengadun dan gaul sehingga adunan membulat dan tidak melekat pada mangkuk. Masukkan bahan C.
3. Uli dan adun lagi hingga doh membulat , berkilat dan elastik. Rehatkan dalam 45 minit dalam bekas yang bertutup sehingga doh naik sekali ganda.
4. Bahagikan doh seberat 50 gm dan bulatkan.
5. Rehatkan sebentar 10-15 minit.
6. Bentukkan atau isikan dengan inti yang digemari. Letakkan di atas dulang pembakar yang digris terlebih dahulu dan biarkan naik sekali ganda.
7. Sapukan 'egg wash/glaze' di atas roti dan bakar pada suhu 180 Deg C selama 12-15 minit atau sehingga masak.
Selamat Mencuba dan Semoga berjaya dengan resipi ini.
Double Chocolate Chips Muffin
I managed to bake double choc chip muffin today and the result is great. Refer to the image below. Let's eat 'em.
Roti lagi
Nilah antara roti yang dibuat malam tadi. Gebus juga hasil dia. Enak gak. Tak menyesal g kelas kat Kolej Komuniti Kuala Langat tu. Alhamdulillah. Sila jamu mata ye.
Friday, November 1, 2013
Fondant
Ni hasil belajar kelas fondant kali ke dua. Tapi kali ni two tiered cakes. Hasil tak berapa kemas dan menarik. Perlu lebih lagi latihan utk memperkemas apa yang patut. :)
Subscribe to:
Posts (Atom)