Tuesday, October 22, 2013

Roti Buatan Sendiri (Home Made Bread)

Ni roti buat sendiri kat umah lepas gi kelas roti. Alhamdulillah dah pandai wat roti sket sket. Perlu polish lagi skill utk jadi lebih baik. Insya Allah.


Japanese Cotton Cheesecake

My first attempt to make Japanese Cotton Cheesecake. The result was not so bad after all. Some credit from colleagues on the taste. Thanks for the compliments. Even though, the look is not that decent but the taste is good.



Kek Tempahan Pelanggan (Red Velvet Cake with Cream cheese)

Ni salah satu kek tempahan pelanggan sempena Hari Lahir 'hubby' nya. Sila jamu mata. :)


My Kaswi Lemak Pandan

Ni dia Kuih kaswi/kosui pandan. Sedap tak?


Kek Hiasan Buttercream

Ni hasil kelas hiasan kek menggunakan buttercream. Ok tak?



Kek Fondant Bernombor

Ni la dia hasil belajar buat kek hiasan Fondant di KKLA. Masa kelas ada kena buat nombor 1,2 dan 3. Kumpulan kami kena buat nombor 1. Nilah hasil kerja tangan saya. Ok tak? First time buat fondant for topping utk cake. Alhamdulillah menjadi gak. Agak sukar nak buat fondant ni. Sebab tu kek ni mahal. Ada pehem. Hehe.


Pizza (19 Oktober 2013)

Alhamdulillah. Kita bersua lagi. Nak citer sket pasal piza ni. Last wiken ada attend kelas kelolaan Kolej Komuniti Kuala Langat. Dengan yuran RM5 anda boleh master buat piza. Yummo!

Haritu ada belajar buat piza Hawaiian Chicken, Beefaganza and Seafood Supreme. Itu bahan2 asas untuk setiap piza.

Pizza pertama yang kami buat Piza Hawaiian Chicken. Terdiri daripada ayam, capsicum, nenas, cendawan, mozarella cheese dan bawang holland.

Piza kedua Beefaganza. Yang ni main dia daging cincang, capsicum, cendawan, mozarella cheese dan bawang holland.

Yang ketiga Seafood Supreme diperbuat dari crabstick, capsicum, mozarella cheese, nenas dan bawang holland.

Pertama kami buat doh piza dulu. Pastu kena biarkan dia kembang. Sementara tu buat dia punya sos dia.

Voila! Ni la salah satu hasil dia.